27. listopada 2018.

2. konferencija Zdravstvene kineziologije 27.10.2018.

MJESTO I ULOGA TJELESNE AKTIVNOSTI

U PRAKSI OBITELJSKE MEDICINE

Subota, 27. listopada 2018. 09-18 sati

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb, Mirogojska cesta 16 Tjelesna je neaktivnost, kako se je nedavno utvrdilo, četvrti vodeći faktor rizika za globalnu smrtnost. Razine tjelesne neaktivnosti rastu u mnogim zemljama i imaju velike posljedice za učestalost nezaraznih bolesti (KNB) i opće zdravlje i kvalitetu života stanovništva diljem svijeta.

Primarna zdravstvena zaštita je izuzetno važno mjesto za promicanje tjelesne aktivnosti. Liječnički savjet i prepisivanje lijekova mnogi vide kao krajnje ishodište i način za zdraviji život. Tjelesna aktivnost mora biti dio toga, u obliku prigodnog savjeta ili ohrabrenja, kao i smišljenog i obvezujućeg pisanog „recepta“. Takve pisane preporuke, često nazvane „zeleni recept“ ili „recept za vježbanje“, pokazale su se da postižu bolju reakciju pacijenata nego samo usmeni savjet; u većoj ili manjoj mjeri uvelo je nekoliko europskih zemalja.

Liječnik obiteljske medicine (LOM) ima jedinstveni položaj utjecaja na pacijente. Kao najveća jedinstvena struktura davaoca zdravstvene zaštite, LOM je redovito u kontaktu s oko 80% odrasle populacije. Nadalje, javnost liječnika doživljava kao vjerodostojni izvor informacija te pacijenti prihvaćaju promicanje zdravlja kao dio uloge LOM-a. Zaista, LOM bi se trebao biti povlašteni izvor zdravstvenih informacija o vježbanju i zdravom načinu života općenito. 

Program 2. konferencija Zdravstvene kineziologije

Letak 2.konferencija Zdravstvene kineziologije 

Plakat 2. konferencija Zdravstvene kineziologije

homeenvelopeprinterphonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram