Svjetski dan sporta

   

Nazvan je i Danom izazova (Challenge day obilježava se zadnju srijedu u mjesecu svibju).

Najvećoja svjetska sportska manifestacija u kojoj se gradovi iz različitih država natječu tko će atraktivnijim i bogatijim programom privući veći broj sudionika u odnosu na ukupnu populaciju grada.

Učinite nešto za svoj grad. Sudjelujte i pokažite da je Zagreb i u sportskoj rekreaciji – europska metropola.

Svjetski dan sporta najznačajnija je i najmasovnija međunarodna manifestacija sporta i sportske rekreacije. Zagreb svake godine sudjeluje u međunarodnoj konkurenciji nastojeći dokazati da u organizaciji i provedbi može biti bolji od grada s kojim se natječe.

Obilježavanje Svjetskog dana sporta organiziraju DŠR Centar sa programom na Jarunu i DŠR Pešćenica na Pešćenici.

Završna svečanost obilježavanja Svjetskog dana sporta se organizirana na ŠRC Trnju 

 

Svjetski dan sporta inicirala je 1993. godine TAFISA, članica MOK-a, međunarodna asocijacija pokreta “Sport za sve”, čiji smo i mi članovi.

Kao članica Međunarodnog olimpijskog komiteta, TAFISA je pokrenula niz značajnih međunarodnih akcija, od kojih je Svjetski dan sporta svakako najmasovnija manifestacija sporta i sportske rekreacije, kojom građani diljem svijeta iskazuju svoj pozitivni stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života.

Tog dana pozivaju se građani svih dobnih uzrasta na dobrovoljno sudjelovanje u nekoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanje, igranje, sportsko natjecanje, sportski trening ili nastava tjelesnog odgoja, s minimalnim trajanjem od 15 minuta.

Cilj je, aktivnošću obuhvatiti što veći broj građana.

Organizacijski odbori verificiraju svaki nastup, grupno i pojedinačno.

 

Grad Zagreb redovito sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana sporta.

Na razini Grada Zagreba manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Zagrebačkog sportskog saveza, a osnovni nositelj programa je Zagrebački savez sportske rekreacije “Sport za sve” u suradnji sa društvima sportske rekreacije, sportskim savezima, Savezom sportskih učeničkih klubova i Zagrebačkom sveučilišnom sportskom udrugom.

 

Sudionici programa su djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, članovi sportskih klubova i društava za sportsku rekreaciju, mladež i građani Zagreba.

 

Kratak izvod iz pravilnika obilježavanja Svjetskog dana sporta

Osnovno pravilo sudjelovanja je dobrovoljno vježbanje, igranje, sportsko natjecanje s trajanjem najmanje 15 minutasaverifikacijom sudjelovanja, pojedinačno ili grupno.

 

Tko sudjeluje?

Svi - djeca predškolskog uzrasta, školska djeca, studenti, starije osobe, invalidi, sportaši, građani, individualno ili grupno.

 

Kako se uključiti?

Sudjelujte u nekoj tjelesnoj aktivnosti, od koje srce brže kuca poput hodanja, trčanja, plivanja, vožnje biciklom, rolanja, veslanja, raznih i gara i sportsko rekreacijskih natjecanja, sata sportskog treniga ili na stave tjelesnog odgoja  uškoli.

Vrijeme prijave i sudjelovanja  od  8.00 – 22.00 sata.

 

Svi su pobjednici !

Jednodnevnim masovnim sudjelovanjem građani cijelog svijeta manifestiraju svoj entuzijazam i pozitivan stav zazdrav, aktivan i kreativan način života.

 

To je dan sportaza sve, dan prijateljskog nadmetanja, zabavan dan za podizanje svijesti o pokretu i aktivnom življenju osoba svih dobi.